1
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v90), quality = 90

Профілактика харчових отруєнь рятує життя

Кожен у своєму житті так чи інакше відчув на собі прояв харчового отруєння. Найчастіше таке негативне явище виникає у людей, які часто відвідують продовольчі ринки  і купують там харчові продукти, що потребують особливих умов зберігання і реалізації (м’ясо, риба, молочні продукти). Особливо під час воєнного стану це питання ще більше набуває своєї актуальності, оскільки не завжди можуть бути створені належні умови  для зберігання і реалізації харчових продуктів гарантованої безпечності та якості.

Для цих захворювань характерні раптовий початок і короткий інкубаційний період. Найбільш поширені симптоми при харчових отруєннях: нудота, блювання, біль у животі, діарея, підвищення температури тіла. Проте на відміну від інфекцій постраждалий з харчовим отруєнням не стає джерелом передавання, якою б не була природа харчових отруєнь, вони не передаються від хворої людини здоровій. 

Сприятливість організму людини до збудників харчових отруєнь залежить від імунного статусу організму, віку, чутливості до певних патогенів, кількості збудників і токсинів та їх біологічної активності. Знаючи головні причини виникнення харчових отруєнь, можна ефективно запобігати їм. 

З метою профілактики харчових отруєнь слід дотримуватись наступних правил: 

– регулярно мити руки після кожного відвідування громадських місць (ринки, магазини, транспорт тощо). Проте, що необхідно мити руки після кожного відвідування туалету, навіть нагадувати не потрібно!;

– руки необхідно мити після приготування їжі, особливо, якщо готувались сирі м’ясо та риба;

– систематично забезпечувати чистоту у місцях приготування їжі. Не стільки важлива краса на кухні, скільки її чистота. Мити потрібно усі столові прибори, частіше міняти кухонні рушники та губки;

– дотримуватись чистоти у жилому приміщення, оскільки деякі види бактерій чудово уживаються із побутовим пилом;

– при покупці продуктів харчування, особливо на ринку, необхідно звертати увагу на умови їх реалізації, зовнішній вигляд, терміни реалізації;

– не купувати продукти на стихійних ринках, у місцях, не придатних для торгівлі, не обладнаних холодильними установками тощо;

– без вагань викидати навіть злегка зіпсовану їжу, не допускати її повторної переробки;

– дотримуватись правил термічної обробки продуктів в домашніх умовах: молоко кип’ятити, яйця варити або смажити, так само м’ясо та рибу;

– зберігати приготовану їжу не більше 1,5-2  години при кімнатній температурі;

– сирі продукти зберігати окремо від готових страв;

– не споживати гриби  куповані на стихійних ринках, які ростуть біля трас і промислових об’єктів;

– овочі, фрукти, ягоди повинні піддаватись обробці водою. Якщо консистенція продукту дозволяє, краще обдати його кип’ятком.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання харчовим отруєнням і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких! Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми харчового отруєння, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Самолікування небезпечне!