У співпраці з науковцями

 «Кажани́, або лиликови́ді — підряд ссавців з ряду лиликоподібних, або рукокрилих. Кажани є сестринською групою до підряду криланів — фруктоїдних рукокрилих. У спеціальній літературі кажанів нерідко позначають як Microchiroptera. А наука, що вивчає кажанів, називається хіроптерологія», – розповідає Рабчевський Назар, учень 9 класу Полянської гімназії. Він знає про кажанів чимало, бо готується разом зі своїм наставником Рабчевським Р.М., вчителем біології, до написання науково-дослідницької роботи.  Назар багато читає наукової літератури, спостерігає за життям кажанів, веде календар спостережень, а ще спілкується з викладачами вищих навчальних закладів Києва, Львова, Кам’янець – Подільського, які з метою різноманітних наукових досліджень, часто відвідують регіональний ландшафтний парк «Мальованка» та Полянську гімназію (директор Мамчур М.О.). На цій території Судилківської ОТГ неодноразово проводилися наукові дослідження з різних тем, за якими у різні роки було видано наукові брошури, посібники, написані цікаві наукові статті.

  Цьогоріч, впродовж 10-13 червня, регіональний ландшафтний парк «Мальованка» відвідали фахівці інституту зоології НАН України – кандидат біологічних наук Олена Годлевська, аспірант інституту зоології Павло Воробей, викладач КПНУ імені Івана Огієнка – Анастасія Ліщук та наукові працівники НПП «Подільські Товтри» – Вадим Мартинюк і Михайло Дребет. Мета візиту – дослідження біорізноманіття РЛП «Мальованка», зокрема інвентаризації рукокрилих ссавців з метою участі в розробці Європейського атласу ссавців (theAtlasofEuropeanMammalsin 2024 (2nd edition).

  Упродовж двох ночей разом з досвіченими науковцями спостерігав за кажанами дев’ятикласник Назар. Науковий «ужинок» двох ночей такий: зафіксовано 8 видів рукокрилих, з яких 5 видів відловлено сітковими знаряддями.

 «Нічні «експедиції» настільки захоплюючі, такі цікаві записи зробив у календарі досліджень!» – ділиться враженнями дев’ятикласник.

  Що ж, нехай все вдається. Адже попереду ще чимало роботи: нові зустрічі з науковцями, нові знання, цікаві дослідження щодо теми науково – дослідницької роботи. І, хто знає, можливо, цей маленький старт у школі з написання науково – дослідницької роботи стане в майбутньому професійним вибором.

  Далі розповідають світлини, а Рабчевський Назар ділиться цікавими фактами про кажанів:

  • Рукокрилі, або кажани, представляють одну з найбагатших за видовим складом груп ссавців: сучасна світова фауна нараховує більше 900 їх видів, тобто до ряду рукокрилих належить кожний п’ятий вид ссавців.
  • Ряд рукокрилі включає два підряди: крилани (або: летючі лисиці, летючі собаки) — Megachiroptera і справжні кажани — Microchiroptera. До підряду криланів належить тільки одна родина, до підряду справжніх кажанів — 16 родин.
  • В Україні мешкають тільки 28 видів, що належать до двох систематичних родин: підковикових і гладеньконосих.
  • Рукокрилі — єдина група ссавців, здатних до довготривалого активного польоту. Їх крило утворене шкіряною перетинкою, що охоплює видовжену передню та задню кінцівки тварин.
  • Хоча кажани добре бачать, в темряві очі використовуються ними менш за все. Кажани “бачать” вухами: випромінюючи серії ультразвукових сигналів на частоті 20-120 кГц и сприймаючи відлуння, вони розрізняють об’єкти величиною до 0,08 мм. Це дозволяє їм успішно орієнтуватися та полювати у темряві.
  • Найменший вид фауни України (нетопир-карлик) може поміститися в сірниковій коробці, найбільший (вечірниця велетенська) — за розмірами не більше горобця.
  • Всі види нашої фауни (як і більшість видів ряду) — комахоїдні. За добу кажан з’їдає комах (серед яких багато шкідників) у кількості, що дорівнює 1/2 – 1/3 ваги тварини. Представник середнього за розмірами виду за ніч може вжити 4000 комарів.
  • Кажани не будують сховищ, а використовують природні укриття або об’єкти, створені людиною (печери, скельні тріщини, дупла дерев, горища ті ін.).
  • Зиму кажани проводять в сплячці. Частіш за все зимовими квартирами для кажанів є печери, в які вони повертаються рік у рік.
  • Навесні, прокидаючись від зимового сну, кажани залишають місця зимівля та переселяються до більш теплих літніх квартир, в яких в червні на світ з’являється нове покоління.
  • Деякі види здійснюють сезонні міграції, роблячи перельоти на відстань від 5 до 2000 км.
  • В зв’язку з пристосуванням до польоту і необхідністю обмежувати польотну вагу кажани народжують лише одного, зрідка двох, дитинчат.
  • Незважаючи на невеликі розміри, кажани живуть порівняно довго: до 5-30 років.
  • Кажани — одна з найбільш вразливих груп ссавців. Кажани занесені до Червоної Книги. Усі види знаходяться під охороною декількох міжнародних конвенцій.
Яндекс.Метрика